Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Za kvalitu si rád připlatím...

26. 06. 2016 9:16:21
Jak jsme na tom s kvalitou nabídky po chutných pokrmech, které jsou nám servírovány v restauracích, nebo co si kupujeme k vlastní přípravě, zamyšlení nabízím v mém článku.

Udělali jsme si sondu po pražských restauracích různých cenových kategorii, které mají společného jmenovatele a to v nabídce Menu jídla z mořských plodů. Takových restaurací, nebo prodejen jsme v Praze napočítali přes stovku, proto mohu přinést toto zajímavé srovnání. Celé škále zmíněných restauraci byl nabídnut vzorek mořských plodů o váze 2,4 kg. Týden po dodání, jsme měli od většiny podniků zpětnou vazbu, kde produkt byl hodnocen jako skvělá chuť, velká variabilita použití v kuchyni, výtečné, skvělé, nejlepší co jedli za posledních několik měsíců. Takové hodnocení si každý velice rád vyslechne a tak jsme logicky čekali i na záplavu objednávek. Ty zajistí dostupnost mořských plodů skvělé kvality pro většinu oblíbených restaurací. Objednávek jsme se však v 95 případech nedočkali. Toto nás velice trápí, tak jsme provedli následný průzkum proč je tomu tak?

Nejprve je nutné rozdělit tento produkt na 3 kategorie, které v mém článku hrají významnou úlohu, neboť i uvedené gastro provozy přesně tyto kategorie kopírují.

Kategorie 3 = kvalita 2 jakosti, pracovně nazváno "bláto". Jde o mořské plody mrazené, které v sítu velikosti propadly a nevešly se tak do kategorie výběrové.

Kategorie 2 = kvalita první jakosti. Převážně dodávané v čerstvém stavu případně mrazené a takové kusy, které na pomyslném sítu velikosti nepropadly níže.

Kategorie 1 = kvalita výběrová, tedy naše mořské plody s hodnocením v superlativech. Toto hodnocení je reálným výsledkem hodnocení kuchařů na základě dodaných vzorků naší produkce, zásadně jen v čerstvém stavu a s garancí života do okamžiku zpracování.

Zde je výsledek i argumenty, které jsme posbírali při zjišťování poptávky.

Restaurace Francouzská, Belgická, Italská, Kubánská a další které překypují luxusem, kde má člověk pocit, že zákonitě mu bude účtována i příjemná vůně dálek a exotiky, která se prostorem line. Cenová kategorie nabízeného pokrmu se pohybuje v rozmezí 350 - 800 Kč za jednu porci, což si rozhodně našinec dovolit nemůže. Také čeština je zde slyšet velmi zřídka.

Pokud do takové restaurace vstoupíte a nemáte rezervované místo předem a to i za předpokladu, že je restaurace prázdná, pak Vás zřejmě ke stolu neusadí a máte smůlu. Manažer restaurace je většinou skoro nadčlověk, který se s nikým nebaví a komunikace je směřována přes další osoby a to i za předpokladu, že stojí 3 metry od Vás. Zkrátka snobárna jak má být.

Proto bylo i překvapením že tyto podniky berou pro výrobu svých kulinářských umění produkty Kategorie 3 tedy "bláto", to aby mohli vzít náš produkt bylo by nutné snížit cenu o 47,-Kč/kg, toto snížení by však pro nás znamenalo slevu přes 40% což by bylo likvidační pro naši společnost. Bohužel stejná situace se opakovala u všech provozů, které lze do této skupiny zařadit.

Požádali jsme nezúčastněnou osobu s mnohaletou praxí z lázeňského města o cenovou kalkulaci nákladů a zisku pro jeden takový pokrm a hodnota marže se pohybuje mezi neuvěřitelnými 350-500%, které majitel inkasuje. Překvapením pak jistě bude i fakt, že každý týden zde hosté zkonzumují až 800 takových porcí. Platí pro cca 12 podniků z celkového počtu v Praze.

Restaurace převážně české se sortimentem ryb a mořských plodů, zde se cenová relace pohybuje v hodnotách 200 - 400 Kč za jednu porci, což by naplňovalo i fakt dle nadpisů mého článku, tedy "za kvalitu si rád připlatím". Zde již nebyla hlavním faktorem cena, ale spíše obava a obecná nechuť v objednávání od firmy, která je na trhu nová a začínající. Nikomu se tak nechce měnit zaběhlé způsoby, a vystavovat se riziku, že nebudeme dodávat v této stejné kvalitě, jako byl Free Sample Pack. Tento stav je však pro nás výzvou, která nás nutí dokázat, že máme potenciál vytěžit z této situace maximum. Nikoho tak asi nepřekvapí, že zde se pohybujeme v kategorii 2 tedy kvalita první jakosti, která je od naší nabídky vzdálena na dohled. Platí pro cca 83 podniků z celkového počtu v Praze.

A do kategorie 1 tedy kvalita výběrová se dostali pouze a výhradně prodejny, které nabízejí ryby a mořské plody výhradně v čerstvém stavu. Jsou to také jediní, kteří učinili objednávku okamžitě, protože je pro ně naprosto samozřejmé tuto kvalitu nabídnout dále zákazníkovi, který sám rozhodne za co si připlatí a kde musí spoléhat na skutečnost, že se o výběrovou kvalitu snad jedná, přece by jej nikdo nepodvedl. Platí pro 5 prodejen z Prahy.

Na závěr tedy hodnotím, dle přirovnání o svícnu a tmě. Tam kde každý za kvalitu připlácí - tam se jí ve skutečnosti nedostává. Pro mě je to stejné jako kdyby hogofogo restaurace začali vařit UHO = univerzální hnědou omáčku, která by však jistě také atakovala ceny z nejvyšších.

Autor: Filip Vondra | neděle 26.6.2016 9:16 | karma článku: 15.82 | přečteno: 493x

Další články blogera

Filip Vondra

Šedá voda

Lze využít šedou vodu v bytě uprostřed města, nebo je to řešení to je řešení pouze pro rodinné domy kde se musí udělat stavební úpravy při samotné stavbě domu...??

28.5.2017 v 8:18 | Karma článku: 12.26 | Přečteno: 337 | Diskuse

Filip Vondra

Kategorie dotazu nezařaditelná...

Hitparáda dotazů od uchazečů o zaměstnání na pozici skladník/skladnice, některé jsou z kategorie sci-fi, co myslíte?

2.4.2017 v 8:40 | Karma článku: 15.53 | Přečteno: 687 | Diskuse

Filip Vondra

Držte si klobouky, jedeme z kopce

Toto není příběh ze svahu a ani na sněhu, ale z jednoho hypermarketu v Praze, kam jsem se vypravil v pátek na nákup....

5.2.2017 v 7:30 | Karma článku: 20.46 | Přečteno: 878 | Diskuse

Filip Vondra

To nevymyslíš, nebo následně neustojíš

Moje vlastní sonda o tom, že dokonalost zkrátka není a ani z ní někdy nelze vybruslit jinak než smíchem...

6.8.2016 v 9:19 | Karma článku: 16.94 | Přečteno: 645 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Tomáš Gayer

Slova papeže Františka mě moc potěšila

Slova papeže Františka, že zájmy uprchlíků jsou důležitější než národní bezpečnost, mě nesmírně potěšila. Předpokládám, že ještě tento týden....

22.8.2017 v 19:29 | Karma článku: 21.53 | Přečteno: 383 | Diskuse

Jan Ziegler

Mnozí Rusové stále hájí brutální okupaci Československa

Se zájmem jsem se včera podíval na dokument České televize Invaze 1968 ruský pohled. Smutné ovšem je, že názory sovětského generála, který prokazatelně lhal o srpnové okupaci, v Rusku stále převažují.

22.8.2017 v 19:20 | Karma článku: 14.41 | Přečteno: 184 | Diskuse

Karel Trčálek

Památník Vasiľa Biľaka zničila neomarxistická aktivistka

Máte doma Gottwaldovu sochu? Nebo Leninovu? Pak jste ji určitě někde ukradli, nezákonně zprivatizovali

22.8.2017 v 19:09 | Karma článku: 9.10 | Přečteno: 182 | Diskuse

Richard Siemko

Antidiskriminační zákon, přirozenost a pád Římské říše

Všichni jsme se již zcela jistě setkali s pojmem diskriminace. Co nás některé ovšem asi nenapadlo, tento antidiskriminační zákon je už ve své vnitřní podstatě diskriminační!

22.8.2017 v 19:00 | Karma článku: 14.50 | Přečteno: 201 | Diskuse

Tomáš Gayer

Nestyďme se posunout studenou válku na vyšší level!

Co si budeme nalhávat, jsme ve studené válce č. 2. Obávám se ale, že nejsme moc důslední. Měli bychom tu válku posunout na ještě vyšší level. Chceme přeci mír! A válka je mír, jak říká Orwell.

22.8.2017 v 17:18 | Karma článku: 17.18 | Přečteno: 466 | Diskuse
Počet článků 26 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 887

Mám vlastní názor, a ten za sebe prezentuji, ačkoliv se to nemusí okolí líbit. Kritiku přijímám, avšak pohled na věc neměním a za obsahem si stojím. Občas slyším, že jsem povrchní - ale spíše mě jen nebaví se dokola v něčem pitvat.

Do politiky se nepouštím, ale pokud mám něco zajímavého za sebou, rád se o to podělím a to i když to sám prožiji.

Seznam rubrik

Napište mi

Vzkaz autorovi


Zbývá 1000 znaků.


Toto opatření slouží jako ochrana proti webovým robotům.
Při zapnutém javaskriptu se pole vyplní automaticky.


více


Najdete na iDNES.cz

mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.