Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Za kvalitu si rád připlatím...

26. 06. 2016 9:16:21
Jak jsme na tom s kvalitou nabídky po chutných pokrmech, které jsou nám servírovány v restauracích, nebo co si kupujeme k vlastní přípravě, zamyšlení nabízím v mém článku.

Udělali jsme si sondu po pražských restauracích různých cenových kategorii, které mají společného jmenovatele a to v nabídce Menu jídla z mořských plodů. Takových restaurací, nebo prodejen jsme v Praze napočítali přes stovku, proto mohu přinést toto zajímavé srovnání. Celé škále zmíněných restauraci byl nabídnut vzorek mořských plodů o váze 2,4 kg. Týden po dodání, jsme měli od většiny podniků zpětnou vazbu, kde produkt byl hodnocen jako skvělá chuť, velká variabilita použití v kuchyni, výtečné, skvělé, nejlepší co jedli za posledních několik měsíců. Takové hodnocení si každý velice rád vyslechne a tak jsme logicky čekali i na záplavu objednávek. Ty zajistí dostupnost mořských plodů skvělé kvality pro většinu oblíbených restaurací. Objednávek jsme se však v 95 případech nedočkali. Toto nás velice trápí, tak jsme provedli následný průzkum proč je tomu tak?

Nejprve je nutné rozdělit tento produkt na 3 kategorie, které v mém článku hrají významnou úlohu, neboť i uvedené gastro provozy přesně tyto kategorie kopírují.

Kategorie 3 = kvalita 2 jakosti, pracovně nazváno "bláto". Jde o mořské plody mrazené, které v sítu velikosti propadly a nevešly se tak do kategorie výběrové.

Kategorie 2 = kvalita první jakosti. Převážně dodávané v čerstvém stavu případně mrazené a takové kusy, které na pomyslném sítu velikosti nepropadly níže.

Kategorie 1 = kvalita výběrová, tedy naše mořské plody s hodnocením v superlativech. Toto hodnocení je reálným výsledkem hodnocení kuchařů na základě dodaných vzorků naší produkce, zásadně jen v čerstvém stavu a s garancí života do okamžiku zpracování.

Zde je výsledek i argumenty, které jsme posbírali při zjišťování poptávky.

Restaurace Francouzská, Belgická, Italská, Kubánská a další které překypují luxusem, kde má člověk pocit, že zákonitě mu bude účtována i příjemná vůně dálek a exotiky, která se prostorem line. Cenová kategorie nabízeného pokrmu se pohybuje v rozmezí 350 - 800 Kč za jednu porci, což si rozhodně našinec dovolit nemůže. Také čeština je zde slyšet velmi zřídka.

Pokud do takové restaurace vstoupíte a nemáte rezervované místo předem a to i za předpokladu, že je restaurace prázdná, pak Vás zřejmě ke stolu neusadí a máte smůlu. Manažer restaurace je většinou skoro nadčlověk, který se s nikým nebaví a komunikace je směřována přes další osoby a to i za předpokladu, že stojí 3 metry od Vás. Zkrátka snobárna jak má být.

Proto bylo i překvapením že tyto podniky berou pro výrobu svých kulinářských umění produkty Kategorie 3 tedy "bláto", to aby mohli vzít náš produkt bylo by nutné snížit cenu o 47,-Kč/kg, toto snížení by však pro nás znamenalo slevu přes 40% což by bylo likvidační pro naši společnost. Bohužel stejná situace se opakovala u všech provozů, které lze do této skupiny zařadit.

Požádali jsme nezúčastněnou osobu s mnohaletou praxí z lázeňského města o cenovou kalkulaci nákladů a zisku pro jeden takový pokrm a hodnota marže se pohybuje mezi neuvěřitelnými 350-500%, které majitel inkasuje. Překvapením pak jistě bude i fakt, že každý týden zde hosté zkonzumují až 800 takových porcí. Platí pro cca 12 podniků z celkového počtu v Praze.

Restaurace převážně české se sortimentem ryb a mořských plodů, zde se cenová relace pohybuje v hodnotách 200 - 400 Kč za jednu porci, což by naplňovalo i fakt dle nadpisů mého článku, tedy "za kvalitu si rád připlatím". Zde již nebyla hlavním faktorem cena, ale spíše obava a obecná nechuť v objednávání od firmy, která je na trhu nová a začínající. Nikomu se tak nechce měnit zaběhlé způsoby, a vystavovat se riziku, že nebudeme dodávat v této stejné kvalitě, jako byl Free Sample Pack. Tento stav je však pro nás výzvou, která nás nutí dokázat, že máme potenciál vytěžit z této situace maximum. Nikoho tak asi nepřekvapí, že zde se pohybujeme v kategorii 2 tedy kvalita první jakosti, která je od naší nabídky vzdálena na dohled. Platí pro cca 83 podniků z celkového počtu v Praze.

A do kategorie 1 tedy kvalita výběrová se dostali pouze a výhradně prodejny, které nabízejí ryby a mořské plody výhradně v čerstvém stavu. Jsou to také jediní, kteří učinili objednávku okamžitě, protože je pro ně naprosto samozřejmé tuto kvalitu nabídnout dále zákazníkovi, který sám rozhodne za co si připlatí a kde musí spoléhat na skutečnost, že se o výběrovou kvalitu snad jedná, přece by jej nikdo nepodvedl. Platí pro 5 prodejen z Prahy.

Na závěr tedy hodnotím, dle přirovnání o svícnu a tmě. Tam kde každý za kvalitu připlácí - tam se jí ve skutečnosti nedostává. Pro mě je to stejné jako kdyby hogofogo restaurace začali vařit UHO = univerzální hnědou omáčku, která by však jistě také atakovala ceny z nejvyšších.

Autor: Filip Vondra | neděle 26.6.2016 9:16 | karma článku: 15.82 | přečteno: 493x

Další články blogera

Filip Vondra

Šedá voda

Lze využít šedou vodu v bytě uprostřed města, nebo je to řešení to je řešení pouze pro rodinné domy kde se musí udělat stavební úpravy při samotné stavbě domu...??

28.5.2017 v 8:18 | Karma článku: 12.26 | Přečteno: 353 | Diskuse

Filip Vondra

Kategorie dotazu nezařaditelná...

Hitparáda dotazů od uchazečů o zaměstnání na pozici skladník/skladnice, některé jsou z kategorie sci-fi, co myslíte?

2.4.2017 v 8:40 | Karma článku: 17.22 | Přečteno: 691 | Diskuse

Filip Vondra

Držte si klobouky, jedeme z kopce

Toto není příběh ze svahu a ani na sněhu, ale z jednoho hypermarketu v Praze, kam jsem se vypravil v pátek na nákup....

5.2.2017 v 7:30 | Karma článku: 21.37 | Přečteno: 883 | Diskuse

Filip Vondra

To nevymyslíš, nebo následně neustojíš

Moje vlastní sonda o tom, že dokonalost zkrátka není a ani z ní někdy nelze vybruslit jinak než smíchem...

6.8.2016 v 9:19 | Karma článku: 16.94 | Přečteno: 647 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Luboš Chott

Babiš, jako prostředek…

Ať si kdo chce co chce říká, ať si mamka slzy utírá, jednou mám volební právo, tak to hodím komu chci já – třeba Babišovi. A je mi šumák, že mě ti nejslušnější z vás nazvou ovcí z tupého stáda – tzn., že 27 % voličů jsou tupci?

19.10.2017 v 4:22 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 54 | Diskuse

Petr Bajnar

Malá předvolební úvaha

Komu dát hlas v blížících se volbách? Tuto otázku si jistě klade v těchto hodinách a dnech řada občanů ČR.

18.10.2017 v 18:07 | Karma článku: 6.61 | Přečteno: 278 | Diskuse

Tomáš Gayer

Pravá, levá - která je ta pravá?

Téma tohoto dnešního blogu: Pravá nebo levá? Politické strany v tom mají "naprosté" jasno. Ale jak je to v životě ve skutečnosti?

18.10.2017 v 15:44 | Karma článku: 14.54 | Přečteno: 265 | Diskuse

Václav Vít

Kacířské zamyšlení.

Existují věci, které obtížně snášejí legraci. Možná by stálo za to, je v tomto směru drobet otužit a sejmout z nich tíživá tabu.

18.10.2017 v 15:20 | Karma článku: 5.45 | Přečteno: 292 | Diskuse

Ota Luňák

Tajný náčelník

Průvodce psychedelickou terapií. Aby psyechedelika nesloužila k pouhému „zbystřování důvtipu“, je nutné mít hluboký vnitřní zájem a motivaci k transformaci sama sebe.

18.10.2017 v 13:53 | Karma článku: 4.19 | Přečteno: 195 |
Počet článků 26 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 890

Mám vlastní názor, a ten za sebe prezentuji, ačkoliv se to nemusí okolí líbit. Kritiku přijímám, avšak pohled na věc neměním a za obsahem si stojím. Občas slyším, že jsem povrchní - ale spíše mě jen nebaví se dokola v něčem pitvat.

Do politiky se nepouštím, ale pokud mám něco zajímavého za sebou, rád se o to podělím a to i když to sám prožiji.



Najdete na iDNES.cz

mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.